@KTzone » 校園 - 學生聯誼會 » 投訴 " 現. 代教育" 太子分校

2007-12-6 11:36 ckwarthur
投訴 " 現. 代教育" 太子分校  

投訴 " 現. 代教育" 太子分校

我個仔逢星期六上午11:30參加" 現. 代教育" 太子分校 Maggie Chan 嘅中一英文補習班,
但因為負責補習嘅老師喺十二月中有一個星期六唔得閒, 所以話要改期,
由原先嘅十二月八日星期六上午11:30改為十二月六日星期四下午16:55
            十二月十五日星期六上午11:30改為十二月八日星期六上午11:30
            十二月廿二日星期六上午11:30改為十二月十五日星期六上午11:30
            十二月廿九日星期六上午11:30改為十二月十五日星期六上午11:30
既然十二月八日星期六上午11:30可以上堂, 點解要係十二月六日星期四下午16:55無端有一堂!!!

我個仔响東涌返學放16:30, 根本無可能出席!!

我曾同" 現. 代教育" 太子分校嘅同事查詢及表示無法出席該次補習堂, 但得出之結果叫人覺得佢地只會向錢看!!

1/12/07下午回應 : 因該老師十月曾因病告假, 所以十二月六日星期四下午16:55那一堂是補課來的, 如不能出席便只可日後攞筆記, 我馬上表示問題是出於校方, 不應將問題轉嫁到學生身上, 我當時已表示出不滿, 要他們認真處理!!!

2/12/07下午回應 : 十二月六日星期四下午16:55那一堂不是補課來的, 如不能出席便只可日後攞筆記, 我馬上再表示問題是出於校方, 不應將問題轉嫁到學生身上, 我當時已表示出不滿, 要他們認真處理!!! 但他們說根據電腦資料,  十二月六日星期四下午16:55那一堂是一早安排好的,
我向他們表示, 根據課程資料顯示, 該補習班是逢星期六上午11:30舉行的 ,根本就無講過會有 十二月六日星期四下午16:55那一堂, 我當時表示我將會向教育局及消費者委員會投訴, 他們馬上表示可以幫我安排小兒 十二月九日星期日到香港銅鑼灣上那一堂,或安排退回那一堂之學費,
我表示根本係校方及該名老師嘅問題, 所以不接納他們的建議並要求他們回復十二月之所有正常上課時間!!!

3/12/07下午回應 : 有一名自稱專負責投訴之" 現. 代教育" 職員致電本人, 說因該名老師無時間, 所以無法回復十二月之所有正常上課時間, 我向他查問可謂 " 無時間 " ? 他支吾其詞 , 實際原因是該名老師要去旅行, 所以要學生做犧牲品, 他更表示為何一定要該名老師做補習老師, 而不選擇坊間其他補習老師?? 我向其表示" 這是合約精神的表現", 所以該名老師是必須對其合約負責!!!

3/12/07傍晚回應 : 該名自稱專負責投訴之" 現. 代教育" 職員致電本人, 說可提供該名老師之病假紙予本人, 但他似乎忘記他早已告訴我事實之真相, 所以我再表示出不滿,並不接納他們的建議.

其實, 我只要求他們根佢地嘅課程介紹中嘅時間嚟做, 就係咁簡單!!!!

ps: 我已向教育局及消費者委員會投訴 , 他們亦已接受投訴.

2007-12-6 20:00 ckwarthur
我剛收到現代教育寄左封信嚟,
話要我個仔改上星期日上午11:25係九龍灣由K Oten負責之一堂英語課程,
我依信上電話聯絡一位馬小姐, 問佢究竟咩事,
佢話我唔知發生咩事, 亦唔想知發生咩事,
佢話佢剩係知你接受就幫你安排, 唔接受亦無嘢做到, 咁你點呀?
我同佢講我已經係教育局及消費者委員會投訴,
佢話好呀! 跟住用力收線!!!!!
真係俾佢吹漲!!!

頁: [1]